Kefa (YF, YFCA Crews) Interview

06.6.2017 Flow Control Blog →

FC: Ahoj, môžeš sa nám predstaviť, čo píšeš, akú crew, crews reprezentuješ,  prÍpadne si reprezentoval, kde pôsobíš?

K: Ahoj, píšem meno Kefa a Crew YF, YFCA. Reprezentoval som Crews PSX, PFK, pôsobím v Bratislave.

FC: Kedy a kam siahajú tvoje počiatky?

K: Začínal som v roku 1999 a v roku 2001 som začal robiť prvé veci.

FC: Každý writer začínal a jeho tvorba bola niečím ovplyvnená, inšpirovaná. Ako to bolo s tebou? Kde si hľadal inšpiráciu? Z koho si čerpal vtedy a z koho dnes?

K: Inšpirovali ma Poliaci: IFCC Gans, Boi81, GBR Rock, KFC Kuanto, EWC Bitch, Praha: KSC Dize, Miss, DSK Cakes, Romeo, Tent, Raidr, Brno: Elenino ISK. V Bratislave: ASR Risk, Idyot, Peter, ING, Disko, Daor, Plecho, BSA: Rack, Pyxel, Maska, Oker, Dorse, Wolf, Scot OSC. Dneska ma veľmi baví Praha, GR Crew, Katze, Zcap, Con87, Adult, Pure 728, RNR, NOD Crew Toms, Tkink, LES Crew Mars, Brno: Watt, Keks, ACL, OAP, Diof, Hiro, Swer, Ted1, Coutch, Adict, Cote, Pesa, Ik36, Dolce, Zken YF, Horst, Doper, Mucce, Terk, Orol a Aseb POK Crew, Košice: OUS Oreo, Rotor YND, Olymp, Ugy, Yukon, Pariz, Kvale, Tomek, Horphe, Saeio, PEC Crew, PAL Crew, Slimak, Grécko: Bilos.

FC: Aké spreje si používal a kde si si ich zabezpečoval? Graffiti je nelacný špás, mal si v tom čaše finančnú podporu iných, pripadne ako to brala tvoja najbližšia rodina? 

K: Používal som farby Belton, Multona, Hitcolor, Primer, Aerosolart, Sparvar, MTN Hardcore. Spreje som kupoval v Peminexe, na záhradníckej alebo od Pyxela alebo kradol. Chodil som na brigády alebo šibačka, Vianoce :). Rodina to brala celkom v pohode, najprv zakazovali ale potom si nato zvykli.

FC: Čo tvoji crewmani, kto z nich pretrval až do dnes, kto už nie je v hre?

K: Moji cremani: Horst, Doper, Mucce, Terk. V hre už nie sú Skit a Fokus. A ja som viac menej aktívny už iba na legále.

FC: Tvoje veci je vidieť v ulici, na fr8toch, paneloch aj legáloch. Ako to vidíš ty, ktorý segment graffiti tvorby je pre teba najvyšší level, čo ta najviac baví?

K: Mám rád všetky disciplíny ale najviac ma bavia frejty alebo ulica, throvapy, tagy, bombing.

FC: Reprezentuješ, ako niekto raz povedal, takzvaný pražský štýl? Rád používaš original cap na obťah, cely piece pôsobí niekedy dirty, bekgraund pôsobí dosť oldskulovo. Neber to ako urážku a ak som niečo povedal nesprávne uveď ma na správnu mieru.

K: Mám rád Prahu, Berlín. Rád používam základku, nedlle cap, mixing cap, fatcap na obťah, univerzal na tiene. Mám rád jednoduché latexové veci, jedna na pozadie, jedna na výplň, plus dóza na obťah a pár efektov, mám rád viac dirty veci, oblé tvary. Necením moc slovenský štýl, pripadá mi všetko jednotvárne a pre mňa nezaujímavé.

FC: Mal si niekedy s nejakými writermi seriózny konflikt? Hovorí sa o tebe, že si dosť kľudný a nekonfliktný typ. Myslíš, že hejty a dissy posúvajú tvorbu jednotlivcov a scény vyššie, alebo to má opačný efekt? 

K: Ani nie, nemal som žiadny vážny konflikt ale raz nám zakázali robiť panely, lebo že sme si to nezaslúžili, ale aj tak sme si robili po svojom. Každý hejt je na niečo dobrý, lebo sa snažíš posúvať potom ďalej. Napríklad 1WE, OAP, kde sú teraz, vďaka tomu.

FC: Ako vnímaš momentálnu graffiti scénu? Mam na mysli legál, ilegál.

K: Dneska ma baví iba pár, čo sa tyká ilegáu: OAP, YND, OUS, UFO. Legál: Kaysi, Rack, Bohem,Ulmo, Hiro, Aseb.

FC: Skečuješ pravidelne alebo len občas, pripadne vôbec?

K: Skečujem pravidelne každý deň, špekulujem nad tvarmi, hlavne aby boli hnusné a špinavé :).

FC: Odpadnem z teba. Je nejaká graffiti scéna, kdekoľvek na svete, akékoľvek časové obdobie, kde by si sa chcel na určitý okamih presunúť a byt jej súčasťou?

K: navštívil by som Berlín, Prahu, Švédsko, Sao Paulo, Ukrajina, Paríž.

FC: Bol si niekedy na nejakom tripe? Nemám na mysli papieriky.

K: Ani nie, raz som bol vo Viedni na metre, alebo v Brne na panel.

FC: S odstupom čašu vnímaš, že sa tvoja chuť na graffiti zvyšuje, znižuje, stagnuje? Ako často maľuješ?

K: Moja chuť na graffiti sa stále zvyšuje, veľmi ma to baví, maľujem asi každý druhy deň.

FC: Ako by si definoval Graffiti, čo pre teba v živote znamená? Čo ta na graffiti torbe fascinuje?

K: Graffiti pre mňa znamená relax, sebavyjadrenie. Fascinuje ma na graffiti,  že vždy sa dá niečo vymyslieť, tvar, technika a taktiež spoznávanie v pohode ľudí, ktorí majú napríklad tiež radi štýl, ktorý uznávam, aj keď nič nemám proti iným štýlom. Nech si robí každý, čo chce a čo sa mu páči. Pozdravujem Lofi Crew, Asick, Urban, Exil, Pedro, Keks,1WE Crew. RIP PAO, Cto, Delon.

 

Zdieľaj tento článok: